over Canto

Een jaar of 3, 4 geleden hoorde ik voor het eerst een stukje Canto Ostinato  en ik was verkocht

Simeon ten Holt (1923) schreef zijn Canto Ostinato in 1976, de mooiste compositie in Nederland ooit geschreven. Canto Ostinato (‘koppig lied’, waarbij de klanken oneindig in een ritmisch patroon worden herhaald) is een mathematisch en mimimal muziekstuk, waarbij de precieze bezetting is vrijgelaten en beslissingen aan de musici worden overgelaten.
Het stuk is opgebouwd uit een groot aantal secties en 5 notenbalken. De musici (1-4 pianos, marimba, orgel, saxofoon, harp) kunnen per sectie beslissen welke notenbalken ze volgen en hoe lang ze een sectie spelen en hierop variëren of improviseren voor ze door gaan naar de volgende. Dat het geen rommeltje wordt, is te danken aan het ritmisch patroon waarbinnen de klanken zich bewegen en het samenspel van de musici. Iedere uitvoering is hierdoor even spannend als uniek.


Ik MOET het horen, CD in de auto, tijdens het hardlopen, als ik mijn huis ga soppen of gewoon zomaar
Van mijn kerstman kreeg ik de DVD 'Over Canto' met daarbij de tot nu toe voor mij mooiste uitvoering van Kees Wieringa en Polo de Haas (die ik daarvoor alleen had op een copie van een Bieb CD)
Bijzonder ook het interview met Simeon te Holt

Mijn eerste live uitvoering was door het Rondane kwartet in de Amstelkerk. Vorig jaar een  lig-concert van Sandra en Jeroen van Veen
Elke keer weer raak ik in vervoering door deze minimalistische muziek
Phillip Glass, John Adams ......ook mooi ........maar toch steeds weer Canto


Canto Ostinato -Rondane kwartet


en de allerbijzonderste canto ervaring...........december 2009. Het kerstdiner viel in 'in het water' doordat Groningen ingesneeuwd was, in Amsterdam de autos niet startte, en Evert zijn moeder het huis niet uit kreeg.
Pepijn en ik zaten samen aan het kerstdinertje toen een vriend van hem belde en graag mee wilde eten. Als toetje hebben we toen een nederwied stick gerookt. Daarna met Canto op mijn hoofd op de bank geen liggen. Dit was prachtig, alle geluiden werden kleuren, maar ontdekte dat ook de mensen waar ik aan dacht kleuren waren. Heel bijzonder, ook doordat ik verder nuchter was. Ooit nog eens??

Geen opmerkingen:

Een reactie posten