7 februari 2012

boekenlegger


Nijntje speelt nog lekker in de sneeuw, maar bij oma wordt het al een beetje lente
Kuiken-boekenlegger van een patroon van Garnstudio

Haak eerst de kop, ga dan verder met het lijf en eindig met de vleugels en de poten. 
Ik heb katoen en haaknaald nr 2,5 gebruikt
KOP:
Haak 4 l met oker en vorm een ring met 1 hv in de eerste l. 
TOER 1: 8 v in de l-ring – zie TIP VOOR HET HAKEN! 
TOER 2: 2 v in iedere v = 16 v.
TOER 3: * 1 v in de eerste v, 2 v in de volgende v *, herhaal van *-* = 24 v.
TOER 4: * 1 v in iedere van de eerste 2 v, 2 v in de volgende v *, herhaal van *-* = 32 v.
Haak 8 toeren met 1 v in iedere v. 
DENK OM DE STEKENVERHOUDING! 
TOER 13: * 3 v, sla 1 v over *, herhaal van *-* = 24 v. 
TOER 14: * 2 v, sla 1 v over *, herhaal van *-* = 16 v. 
TOER 15: * 1 v, sla 1 v over *, herhaal van *-* = 8 v. 
Vul de kop met een beetje kussenvulling en haak de opening samen aan de onderkant door 4 v door beide lagen heen te haken –knip de draad niet af maar ga verder met het lijf. 
LIJF: 
Haak verder met oker heen en weer. Haak 1 toer met 2 v in iedere v = 8 v. Haak nu 1 v in iedere v, maar meerder om de toer 1 v aan iedere zijkant door 2 v te haken in de buitenste v tot er 18 v zijn op de toer. Haak 6 toeren met 1 v in iedere v. Minder nu 1 v aan iedere kant om de toer door de een na laatste v aan iedere kant over te slaan tot er 8 v over zijn op de toer, knip de draad af.
VLEUGEL: 
Haak 1 v met oker in de 2e toer aan de linkerkant van het lijf (haak aan de goede kant), en ga verder met 12 losse l. 
Keer, sla de eerste l over, haak 1 hv in de 2e l en dan 1 v in iedere van de laatste 10 l, eindig met 1 hv in de 3e toer op het lijf. 
Keer met 1 l en haak 1 v in iedere van de eerste 9 v. 
Keer met 1 l en haak de teruggaande toer als volgt (1 st in iedere st): sla de eerste st over, 1 hv, 1 v, 1 hstk, 1 stk in iedere van de volgende 2 v, 1 dubbel stk in iedere van de laatste 3 v, 1 hv in de 6e toer op het lijf, knip de draad af. 
Haak een gelijke vleugel op de andere kant van het lijf – LET OP: Begin aan de verkeerde kant zodat de vleugel de goede kant op wijst.
POOT: 
Haak 1 v met oranje in de 2e v op de onderste toer op het lijf en ga verder met 35 losse l. 
Keer, sla de eerste l over, 1 v in iedere van de overgebleven l en eindig met 1 hv in het lijf. Keer met 1 l en haak 1 v in iedere v. Knip de draad niet af, maar ga verder met de voet.
VOET: 
Ga verder met oranje, haak 3 l, dan 3 stk aan de onderkant van de poot. Keer, haak 3 l en dan 2 stk in ieder stk en 2 stk in de 3e l van het begin van de vorige toer. Keer en ga verder als volgt: 
1 l, 1 v in het eerste stk, 1 l, * haak in het volgende stk: (1 stk, 1 l, 1 dubbel stk, 1 l en 1 stk), 1 l, 1 v in iedere van de volgende 2 stk *, herhaal van *-* in totaal 3 keer, maar haak de laatste keer alleen 1 v in het laatste stk. Knip de draad af en zet vast.
Haak de poot en de voet op dezelfde manier aan de andere kant van het lijf. 
KAM:
Haak 7 v met oranje aan de bovenkant van de kop. Keer met 1 l en ga verder als volgt: 1 v in de eerste v, * 1 l, haak in de volgende v: (1 stk, 1 l, 1 dubbel stk, 1 l, 1 stk), dan 1 l, 1 v in de volgende v *, herhaal van *-* in totaal 3 keer, knip de draad af en zet vast. 
SNAVEL:
Haak 6 l met oranje, haak dan 1 dubbel stk in de 4e l van de haak maar wacht met de laatste doorhaling, haak 1 dubbel stk in de volgende l, maar wacht met de laatste doorhaling, haak 1 dubbel stk in de laatste l en haal bij de laatste doorhaling de draad door alle 4 lussen op de haak, haak 4 l en eindig met 1 hv aan onderkant van de l-toer. 
Haak nu op dezelfde manier aan de andere kant van de l-toer, dus als volgt: 3 l, 1 dubbel stk in iedere van de 3 l (van het begin), maar wacht met laatste doorhaling van elk dubbel stk, dan 4 l, en eindig met 1 hv in dezelfde l waarin het laatste dubbel stk is gehaakt. Knip de draad af.
GEZICHT: 
Naai de snavel op het midden van de kop in de l-toer zodat de snavel open is met de punten naar voren.
Borduur de ogen op met zwart. 
Gebruik een stoomstrijkijzer om de poten en de vleugels plat te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten